woensdag 25 mei 2011

Aboriginal painting

Zon, wind en veel creativiteit aan het strand!
Aan een groep enthousiastelingen een workshop Aboriginal painting gegeven, ook wel Dot painting of schilderen met stippen genoemd.
Deze workshop was heerlijk aan het strand, met de wind in mijn haren, zon in mijn gezicht en surfers op zee waande ik mezelf even in het verre Australië!
Tijdens de workshop is de groep gaan schilderen volgens de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aboriginals.
Op kleine doekjes verschenen veel stippen in allerlei maten, uitbundige kleuren, patronen en vormen. Sommige cursisten lieten zich inspireren naar de vele voorbeelden uit de Aboriginal cultuur andere hebben geheel vanuit hun fantasie en intuïtie geschilderd met als resultaat de meest leuke en bovenal originele en wonderlijke kunstwerkjes.


Aboriginal cultuur
Aboriginals wonen al minstens 50.000 jaar in Australië. Daarmee is de Aboriginal cultuur de oudste nog levende cultuur op aarde. Oorspronkelijk leidden de Aboriginals een nomadisch leven. Zij woonden niet op één plek, maar trokken door het land. Zij leefden van de jacht, de visvangst en het verzamelen van voedsel zoals noten, vruchten en honing. Aboriginals pasten zich aan aan de omgeving en natuur waarin zij leefden.
Doordat de Aboriginals niet op één plaats bleven wonen, konden ze maar weinig spullen verzamelen: deze zouden zij anders steeds moeten meenemen. Daarom maakten zij bijvoorbeeld ook geen schilderijen. Wel maakten zij op heilige plaatsen rotsschilderingen. Deze rotsschilderingen kunnen als een van de voorlopers van de huidige Aboriginal kunst worden gezien.
Ze hadden geen geschreven taal. Ze maakten wel tekeningen in het zand, op lichamen, op rotswanden en op gebruiksvoorwerpen. Zulke tekeningen waren vaak een belangrijk onderdeel van hun rituelen.
Ook ondersteunden dit soort afbeeldingen de overdracht van kennis aan volgende generaties. Zo leerden kinderen over de rituelen en hun cultuur. Deze afbeeldingen hadden echter een tijdelijk karakter: lichaamsbeschilderingen worden weggewassen en zandtekeningen vervagen.